Levandule je krásná středomořská bylinka, kterou máme spojenou hlavně s francouzskou oblastí Provence, někdo si ji ale možná vozí i z Chorvatska. Levanduli můžeme pěstovat i na zahradě, případně v květináči na balkoně. Její pěstování je poměrně snadné, a protože je velmi dekorativní, není v zahradách, na balkonech a terasách o tuto krásku nouze. V této době poprvé rozkvétá a je nejvyšší čas si rozmyslet, co s ní.
U nás obvykle pěstujeme levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia), která má jedlé květy, a proto si ji můžeme přidat v kuchyni do různých jídel. Její krásná barva nádherně zkrášlí pokrm. Kromě toho se využívá i jako léčivá bylina.
Silně rozvětvený polokeř, který bývá ozdobou slunných míst s propustnou půdou, mívá něco přes 50 cm a dřevnatí. S tím souvisí i důležitá informace, pokud totiž teď rostlinu sklidíme (pozor nikdy nesmíme střihnout do tvrdého dřeva), budeme se dost možná moci těšit z nové úrody na podzim.
Jak stříhat levanduli
Modré a modrofialové květy rozkvétají v červnu a červenci, a pokud chceme, aby se rostlince hezky dařilo a aby košatěla, musíme ji pravidelně stříhat. Teď ji vlastně stříháme už podruhé. Poprvé to bylo na jaře (březen-duben), podruhé nyní, když ji chceme využít. Kdy a jak ji stříhat?
Pokud chcete levandule vázat do ozdobných kytiček a nechat je sušit, nesmějí naplno rozkvést. Pak je včas ostříhejte. Pokud bychom rádi, aby levandule třeba ještě rozkvetla na podzim, slouží k tomu právě střih před rozkvětem. Květy ale přinášejí do zahrady a na balkon radost a také včely, pro které je to nádherná pastva. Každopádně letní střih probíhá zhruba v období červenec až srpen.
Potom, co levanduli ostříháme, zastřihneme i keříky zhruba o třetinu. Ještě obrazí a bude mít krásný tvar.
Jak sušit levanduli
- Pro dekorativní využití v bytě se sbírají květy těsně předtím, než se naplno rozvinou, aby brzy neopadávaly.
- Nastříhané stonky s květy srovnáme do svazečků a dobře je převážeme provázkem.
- Svazečky zavěsíme tam, kde je sucho a dobře větráno.
Co s levandulí
Možností, jak využít levanduli je nespočet. Zbytky po stříhání můžeme využít na provonění domácnosti. Stačí je dát do textilních sáčků. Kam s nimi? Třeba k oblečení. Hodí se ale i do dalších skříní, obzvlášť, pokud tuto vůni milujeme. Kromě toho levandule by měla odpuzovat moly.
Nastříhanou levanduli před odkvětem můžeme dát i do vázy, ve které by měla vydržet asi 14 dnů.
Krásnou dekorací jsou i různé tvary, jako věnečky a srdíčka. V tom případě je třeba využít čerstvě sklizenou levanduli, aby se nelámala.
Už jsme zmínili, že se levandule dá využít i v kuchyni. Co s ní v kuchyni? Sušená poupata můžeme dát do sklenice s cukrem, díky tomu bude mít sladké aroma. Cukr v této podobě se pak hodí do dezertů a na pečení.
Nasekané pupeny a listy ale také báječně doplní pečení masa, obzvláště s nimi můžeme dochutit králíka, jehněčí, vepřové i kuřecí maso. Levandule se také může stát součástí kořenící směsi zvané provensálské koření, spolu s tymiánem, rozmarýnem a třeba saturejkou, i když místní by ji kupodivu k tomuto účelu nejspíše nevyužili.
Čerstvá poupata můžeme nasekat a dát do těsta na sladké pečivo i koláč. Na salát nasypte čerstvou levanduli jako ozdobu. Hodí se ale také do letních koktejlů, nebo třeba čajů.
Zdroje: