Jablka patří mezi tuzemské nejoblíbenější ovoce. Při sklizni se zohledňuje, jestli se jedná o letní, podzimní, nebo dokonce o zimní jablka. Jak je skladovat, aby v dobrém stavu vydržela co nejdéle?
Kdy sklízet jablka
Doba, kdy je možno sklízet zralá jablka se liší pode odrůd. Každá má svůj termín. Všeobecně nastává sklizeň jablek v období od července až do listopadu.
Jak vypadají správně zralá jablka
Při sklízení hraje důležitou roli barvu odrůdy. V případě zelených jablek mají zralá jablka zelenožlutou barvu. Jablka s červenou barvou získávají dozráním hnědočervenou až zářivě červenou barvu.
Znakem zralosti jsou ale také hnědá jádra. Při dozrání jablek se plody snadno oddělují od větviček a padají.
Co se stane, když plody utrhnete dříve? Je to jednoduché. Budou se totiž dříve kazit. Takováto jablka se scvrkávají, hnědnou, objevují se skvrny. Může se ale projevit i změna chuti. Vhodné není ale příliš pozdní sklizeň jablek. Tyto plody pak brzy měknou, rychleji se kazí a moučnatí.
Jak sklízet jablka
Když se rozhodnete začít se sklizní, mělo by být sucho. Plod vemte do dlaně a měl by se snadno oddělit od větvičky. Jablka berte opatrně, abyste nenarušili slupku, ta by se pak kazila a jablko se tak znehodnotilo. Opatrně je vložte do koše. Někdy se bere na pomoc česáček, ale i tady je třeba opatrnost při manipulaci. Česejte vždy jen jeden plod. Měl by vždy mít stopku. Očesaná jablka pak ještě můžete přetřídit podle dalšího využití. Nakonec je vložte do dřevěné bedýnky nebo lísky a naskládejte vedle sebe.
Sklizeň podle odrůd
Odrůdy James Grieve Red, Primula, Hana se sklízejí zhruba v druhé polovině srpna, zatímco v případě Julie se jedná už o druhou polovinu července. Podzimní odrůda Diadem se sice sklízí většinou v polovině září, dobře uskladněná jablka ale mohou vydržet do listopadu. Oblíbená zimní odrůda Golden Delicious se sklízí v polovině září, ke konzumaci je vhodná od října do dubna, Rubín se češe koncem září, měl by dozrát od listopadu do března. V případě Idared se jedná o sklizeň v druhé polovině října, přičemž konzumovat by se měla od března do května. Jonagold se sklízí začátkem října a dobře uskladněná se konzumuje od prosince do března.
Jak uskladnit jablka
Ne všechny odrůdy se dají skladovat. Typickým příkladem jsou letní jablka, ta jsou určena k přímé spotřebě. Z jablek, která je třeba hned zpracovat, se dá připravit řada dezertů, ale i mošt, kompot, dají se usušit křížaly. Déle vydrží podzimní odrůdy a nejdéle ty zimní. S tímto ohledem je třeba jablka konzumovat.
Kde skladovat jablka? Je potřeba suché a chladné místo (2-8 °C), ideální je sklep. Pokud ho ale nemáte, zvolte prostor, kde nemrzne a zároveň je dobré větrání. Doporučovaná vlhkost se pohybuje okolo 80-90 %. Je potřeba také zohlednit potraviny s výraznými pachy, které by mohly mít vliv na jablka: celer, cibule, zmiňována bývá i řepa a brambory.