Chcete kávu jako z kavárny? Jak správně vybrat kávovar?

Milujete kávu a nechcete pokaždé chodit do kavárny, nehledě na její tamní cenu? Pak si pořiďte dobrý kávovar a budete mít skvělou kávu, kdykoliv si vzpomenete. Kávovar je ale třeba dobře vybrat. Víme, na co se soustředit.

Proč vybrat automatický kávovar

Než se rozhodnete vybrat kávovar, potřebujete vyřešit základní otázku: Čemu má sloužit? Hledáte nenáročné a víceméně bezúdržbové řešení, kdy si kávu snadno připraví kdokoliv? Pak vsaďte na automatický kávovar. Je ideální pro více lidí, kteří nemají čas se přípravě kávy věnovat. Káva se nejen sama namele, ale také upěchuje, spaří. Stlačíte jedno tlačítko, ale vypít si ji už musíte sami. Přístroj se také sám vypláchne, vyčistí i odvápní. Automatické kávovary jsou velmi drahé, ale za skvělou kávu a bezobslužnost opravdu stojí. Zvážit byste také měli větší rozměry přístroje.

Automatické kávovary jsou chytré a prostřednictvím displeje většinou sdělí, co potřebují. Kvalitní přístroj by měl mít možnost upravit jemnost namletí kávy. To se pak projeví na chuti. Měla by také jít nastavit tvrdost vody, teplota vody. Nastavitelná výška výpusti kávy umožňuje různé varianty espressa (lungo apod.), parní tryskou zase připravíte pěnu z mléka. Dobré je, když jde nastavit podle potřeby. Díky tomu tak budete moci pomíjet cappuccino, caffè latte, latte macchiato. Pokud budete mít dražší přístroj, nejspíš bude obsahovat náhubek zvaný cappuccino tower, ten si připravuje pěnu sám. Volitelný by měl být také počet káv.

Foto: Pixabay

Kvalitní přístroj by měl mít ideálně pressovač s tlakem 15 bar. Teplota při přípravě kávy by měla dosahovat zhruba 88 – 92 °C. Součástí by měla být vyhřívaná deska na šálky. Díky tomu nebude káva rychle chladnout. S touto funkcí je třeba počítat s větším množstvím energie. Z hlediska spotřeby nabízejí některé přístroje funkci úsporný režim. Odnímatelná nádobka na vodu usnadní doplňování vody a také čištění. Její objem závisí na typu kávy a počet osob, pro které budete kávu připravovat.

Proč vybrat pákový kávovar

Naopak pro ty, kteří rádi objevují a experimentují, je výborným řešením pákový kávovar. Dávají mu přednost i ti, kteří milují espresso. Díky němu dokážete připravit kávu třeba i v lepší kvalitě, než v řadě kaváren. Máte možnost ovlivnit chuť, množstvím, namletím, upěchováním, ale také tlakem a vodou. V kávovaru (většinou) není mlýnek na kávu. Bohužel je s tímto druhem kávovaru spojena větší údržba. Po přípravě kávy totiž musíte vyčistit páku. Tento přístroj milují kávoví nadšenci, kteří mají rádi přípravu kávy pod kontrolou. V některých modelech je i parní tryska pro našlehání mléka. Přístroj vyžaduje znalosti a zkušenosti s přípravou kávy.

Foto: Pixabay

Proč vybrat kávovar na kapsle

Poslední možností jsou kávovary na kapse, které jsou relativně levné a budou vyhovovat spíše těm, kteří nepijí mnoho kávy. Připravovat můžete vždy pouze jeden šálek kávy a dají se využít pouze kapsle, ne namletá zrna. Provoz kávovaru je rychlý a čistý, kompletní kávu máte namíchanou v kapsli podle druhu. Nevýhodou je ale také poměrně vysoká cena kapslí. Nepotřebujete mlýnek na kávu. Výhodou je také to, že přístroj je velmi malý a lehce ho v kuchyni umístíte.

Vedle těchto přístrojů nelze ale zapomenout ani na překapávače kávy, moka konvičky a french pressy. Ale o těch zase jindy.

Zdroj:
https://www.thespruceeats.com
https://www.dtest.cz

Pošlete článek dál:

2 komentáře

  1. Jen doplním že tlak u kávovaru, se neposuzuje podle maximálního tlaku ale podle konzistence. „Kvalitní přístroj by měl mít ideálně pressovač s tlakem nad 15 bar.“ tohle úplně není pravda, protože takový kávovar vytvoří tlak třeba těch 15 barů ale vibrační čerpadlo to neudrží a tlak klesne v průběhu třeba i na pár barů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *