Pokud ještě nemáte upečeny perníčky, máme pro vás recept na voňavé perníčky jako od babičky. Recept připravila expertka na perníčky paní Andrle z perníkářství „Perníčkův sen“.
Pro perníčky paní Andrle je možné si zajít do malého perníkářství v historickém centru Prahy. V rámci výročí značky Klasa připravila několik dobrot. Receptura originálních perníků paní Andrle je přísně tajná, podle jednoho z receptů si můžete upéct i vlastní perníčky.
„Každý kousek perníku představuje malou porci radosti,“ popisuje paní Andrle a prozrazuje, že tato lahodná sladkost má bohatou a dlouhou historii.
Základem perníčků je med, který naši dávní předkové přidávali do placek, vyrobených z mouky a vody. Perníčky se u nás začaly péct ve 14. století, kdy byly kvůli svým luxusním surovinám velmi vzácné, a tudíž oblíbené spíše u vyšších vrstev. Receptury se v průběhu staletí měnily a vyvíjely. Ovšem podle paní Andrle má správný perník obsahovat 10 druhů koření – hřebíček, fenykl, anýz, koriandr, muškátový oříšek i květ, skořice, pomerančová kůra, nové koření, badyán.
Perníčky jsou nyní oblíbené nejen pro svou chuť, ale i vůni, která provoní celou domácnost. Kromě klasických vánočních motivů můžete experimentovat s perníčky ve tvaru různých postaviček a věcí.
Recept:
Počet porcí: přibližně 45 ks perníčků, dle velikosti
Doba přípravy: 45 min.
Náročnost: **
Ingredience:
Těsto:
400 g hladké mouky s označením Klasa
140 g moučkového cukru
100 g másla
2 lžíce rozpuštěného medu (doporučujeme med s označením Regionální potravina, u kterého máte jistotu kvality a víte, že pochází od našich včelařů)
3 vejce (2 do těsta, 1 na potření po upečení) v kvalitě BIO
2 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody
Poleva:
140 g moučkového cukru
1 bílek
Postup na perníčky:
- Všechny sypké ingredience a přesátou mouku smíchejte. Přidejte máslo, med, vejce a vypracujte těsto, které nechte alespoň 24 hodin uležet.
- Připravte vál a vypracujte tenký plát vysoký cca 3 milimetry.
- Vykrajujte různé tvary.
- Pečte na pečicím papíru na 180 °C po dobu přibližně 7–10 minut. Pozor! Každá trouba peče jinak.
- Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je celým rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
Zdobení:
- Moučkový cukr dvakrát přesejte přes jemné sítko. Je to důležité, jinak by se nám ucpala zdobicí špička.
- Přidejte bílek a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva.
- Naplňte zdobicí sáček a tenkou linkou zdobte perníčky.
Tip: Na vykrojené tvary můžeme dát i špejli a upéct je jako zápich do dortu nebo „perníčkové lízátko“. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte pár kapek vody. Pokud je naopak moc řídká, přidejte cukr.
Zdroj: Akademie kvality