Sezóna: zavařování jede naplno. Máme tipy

Sluníčko jede na plný výkon a zelenina dozrává. Můžete si ale užít sezónní suroviny naplno. Schovat si léto do sklenice je výborným řešením. Pusťte se do zavařování. Uvidíte, že takto zpracované dobroty vám během chladnějších měsíců přijdou vhod a pochutná si na nich celá rodina.

Držte se zásad

Přestože je zavařování ve své podstatě velice jednoduché, je vhodné dodržet pár základních pravidel, díky kterým vám zpracované pochoutky ve spíži opravdu dlouho vydrží. Nejzákladnějším je čistota – používejte skutečně čisté a sterilizované nádobí. Dávejte pozor na hygienu. Olízanou lžičku z ochutnání nevracejte znovu do směsi. Používané suroviny důkladně očistěte a vybírejte jen kusy v perfektním stavu – nesmí být potlučené, nahnilé.

Lahodné lečo s cuketou

  • 8 bio paprik
  • 4 bio rajčata
  • 8 bio cuket
  • 3 bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • sůl
  • bio olivový olej

Papriky a cukety očistěte a nakrájejte na nudličky. Z rajčat odřízněte vršek i spodek a obě strany nakrojte do kříže. Poté je na pár vteřin ponořte do vroucí a následně do ledové vody, oloupejte a nakrájejte na osminy. Pokrájenou cibuli nechte v hrnci na rozpáleném oleji zesklovatět, přidejte na plátky nakrájený česnek, papriky, cukety, rajčata a jemně osolte. Přiklopte poklicí a na mírném ohni nechte 10 minut dusit. Až zelenina dostatečně změkne, naplňte zavařovací sklenice, důkladně uzavřete a vložte do vody o teplotě 85 stupňů. Takto zavařujte 20 minut, následně sklenice otočte dnem vzhůru, čímž se ujistíte o správném utěsnění, a nechte vychladnout.

Domácí kečup

  • 1 kg bio rajčat
  • 2 bio jablka
  • 1 bio cibule
  • 70 g bio cukru
  • 60 ml bio jablečného octa
  • 60 ml vody
  • lžička soli
  • bio bobkový list
  • 5 kuliček bio pepře
  • 5 kuliček bio nového koření
  • 5 ks bio hřebíčku
  • špetka bio skořice

Jablka, rajčata a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl, cukr a koření. Na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně jednu hodinu. Po uvaření vyjměte veškeré koření. Směs v hrnci rozmixujte dohladka a případně ještě propasírujte. Kečup nalijte do sklenic asi půl centimetru pod okraj, pevně uzavřete a vložte do kastrolu s horkou vodou. Při teplotě 85 stupňů sterilujte 20 minut a poté nechte vychladnout dnem vzhůru.

Lilkový krém

  • 3 kg bio lilků
  • bio ocet
  • bio pálivá paprička
  • bio česnek
  • 2 lžíce bio oregana
  • sůl

Lilky omyjte a nakrájejte na úzké, dlouhé proužky. Do většího hrnce nalijte vodu a ocet v poměru 1:1, mírně osolte a přiveďte k varu. Do roztoku ponořte lilky a vařte, dokud zcela nezměknou. Poté slijte přes síto, nechte je okapat a vychladnout. Vymačkejte z nich vodu, dochuťte papričkou, česnekem, oreganem a vše lehce rozmixujte. Naplňte do sklenic, zavíčkujte, 20 minut sterilujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Kvalita na prvním místě

Pro výbornou kvalitu zavařeniny radíme vybírat mezi surovinami z ekologického zemědělství, které poznáte podle označení biolistu a biozebry. Vydáte-li se například na farmářský trh, ekologický původ nebalených potravin by měl prodejce vždy doložit certifikátem, jenž vydává jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Nákupem lokálních biopotravin podporujete zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu i krajinu a hospodářská zvířata chovají s maximální možnou ohleduplností. Více informací o ekologickém způsobu hospodaření se dozvíte na myjsmebio.cz. Pokud se rozhodnete pro nákup přímo na biofarmě, jejich seznam najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Díky interaktivní mapě snadno a rychle zjistíte, jaké ekofarmy se nacházejí ve vašem okolí a jaká je jejich aktuální nabídka sezónních produktů.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *