Plevel na talíři je výborným titulem Elke Schwarzerové a Susanne Hanschové, ve kterém najdete přes 50 receptů z 28 druhů plevelu. Máme pro vás ukázku. Vyzkoušejte popenec v salátu.
Plevelu se můžete zbavit anebo si na něm báječně pochutnat. V případě popence obecného platí rozhodně ta druhá varianta. Říká se mu aromatický pozemní břečťan, protože vytváří koberec. Zatímco Elke Schwarzerová představuje bylinu z hlediska vzhledu, jeho využití, ale i možností likvidace (snadno ho vyplejete), Susanne Hanschová k rostlině vytvořila recepty.
Popenec má rád výživné, vlhčí půdy na slunci i ve stínu. Z rostliny můžete konzumovat nejen listy, ale i modré kvítky. Sbírat ho můžete brzy zjara, najít mladé listy zkuste ještě teď. Je třeba, aby byly mladé, starší bývají tužší. Bylinka je typická silně kořeněnou chutí. Hodí se do polévek, nákypů i omelet.
Ukázka z knihy Plevel na talíři, kterou vydalo Nakladatelství KAZDA:
Raita s popencem
Tato studená indická omáčka se tradičně koření mátou. Popenec do ní vnáší svou pryskyřičnou notu.
Doba přípravy: cca 15 min.
+ 1 hodina na vychladnutí
Na 4 porce potřebujete:
1/2 salátové okurky
několik snítek popence
několik listů máty
500 g přírodního jogurtu
čerstvě mletý pepř
trocha chilli (volitelné)
1/2 lžičky soli
Okurku oloupejte a podélně ji rozřízněte. Odstraňte jadérka a dužinu nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte vodu, aby raita nebyla příliš tekutá. Pokud má popenec květy, otrhejte je a uchovejte v uzavřené nádobě, aby neuschly. Listy máty a popence nakrájejte nadrobno. Okurku a bylinky smíchejte s jogurtem a ochuťte pepřem, popřípadě přidejte chilli. Nechte hodinu odstát v lednici. Teprve krátce před podáváním osolte a posypejte květy.
Vydalo Nakladatelství KAZDA, originál: Der Giersch muss weg! 28 Unkräuter bekämpfen oder einfach aufessen, překlad Monika Řezníčková, 128 str., doporučená cena 329 Kč, na webu vydavatele můžete tento titul zakoupit už od 238 Kč.
Další skvělé tipy na jídla najdete ve výběru z edice Smarticular, kterou vydává Nakladatelství KAZDA.