Když rostou houby, doneseme si domů plný koš hub. Můžeme z nich přichystat jídlo, ale také si je uchovat na zimu. Zjistěte, jak naložit houby do octa, tuku i vlastní šťávy a získat tak skvělou přílohu na zimu.
Které houby se hodí na nakládání
A které houby vybrat? Nejlepší houby na nakládání jsou zdravé, pevné, menší, tedy mladší houby. Co se týká druhů, můžeme sáhnout třeba po hříbcích, podhříbcích, mladých václavkách, liškách, ryzcích.
Jak naložit houby do octa
Už jsme psali o sušení, dnes poradíme, jak připravit houby ve sladkokyselém nálevu. Využijeme je jako chuťovku, ale také třeba do polévky zvané kulajda. Při využití v jídle je potřeba počítat s tím, že naložené houby jsou velmi slané.
Nakládání hub do octa je tradiční způsob. Co je potřeba? 1 díl 8% octa, 2 až 3 díly vody, cukr dle chuti, koření (pepř, nové koření, hořčičné semínko a bobkový list). Vše dáme do hrnce, přičemž s kořením je třeba šetřit. Musí vyniknout chuť hub. Směs svaříme.
Houby očistíme. Malinkaté houby necháme celé, větší nakrájíme do hrnce s osolenou vodou a 5 minut je povaříme. Pak vodu slijeme a houby necháme vychladnout. Připravíme si zavařovací sklenice, houby do nich naskládáme. Houby zalijeme nálevem a sterilujeme půl hodiny při 95-100 °C.
Jak vylepšit houby v octu? Můžeme přidat kolečko cibule, plátky česneku, hodí se i třeba kostičky mrkve nebo celeru, proužky paprik.
Jak naložit houby do tuku
Další variantou konzervace je nakládání hub do tuku. Takto naložené houby se pak hodí do polévek a omáček, do smažených vajíček. Které houby využít? Hodí se hříbky, křemenáče, kozáci, klouzci, ale i žampiony, holubinky a jiné. I v tomto případě by se mělo jednat o zdravé a tvrdé houby, které nejsou staré.
Co je potřeba? Houby pokrájené na plátky, sůl, kmín, máslo nebo sádlo. Očištěné houby pokrájíme, dáme do hrnce, osolíme a trochu posypeme kmínem a necháme dusit doměkka ve vlastní šťávě. Podušené houby dáme do zcela čistých sklenic a zalijeme převařeným máslem nebo sádlem asi centimetrovou vrstvou. Skleničku zavřeme a dáme sterilovat při 90 °C 40 minut.
Jak na houby ve vlastní šťávě
Houby ve vlastní šťávě jsou podobné jako předchozí recept. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a posypeme solí a kmínem, navrch dáme také trochu kyseliny citronové. Necháme odstát zhruba čtvrt hodiny, díky tomu změknou a zbělí. Pak je dusíme doměkka. Houby dáme do sklenic a zavařujeme 40 minut při 100 °C.