Po titulu Zamilujte si svůj domov vyšla autorkám Michaele Kramolišové a Markétě Popovičové další kniha. Zamilujte si svou kuchyň (Grada, 2022). I v dalším titulu se autorky snaží o to, aby péče o prostory nebyly pro člověka pouze koloběhem nutných nepříjemných činností.
Michaela Kramolišová a Markéta Popovičová jsou sestry, zakladatelky projektu Mámami. V tomto projektu provázejí ženy s tím, jak si vytvořit příjemný domov. Jsou také lektorkami on-line kurzů a programů ohledně tvoření a organizace domova. Jsou autorkami knih Báječné oslavy a Zamilujte si svůj domov. V knize Zamilujte si svou kuchyň pokračují v cestě vytváření příjemného domácího prostředí. A o čemže tento titul, který může navozovat různé představy obsahu, vypráví?
V kuchyni trávíme spoustu času, ať chceme nebo ne. Autorky knihu rozčlenily na čtyři hlavní kapitoly, které mají pomoci s vytvořením příjemného prostředí.
Vytvořte si kuchyň, kterou budete milovat.
Rozlučte se s nepořádkem.
Každodenní povinnosti v kuchyni radostí.
Recepty, které vás nezdrží.
Autorky procházejí jednotlivé oblasti a berou to po svém. Tedy po cestě emocí. Místo, kde trávíme spoustu času, bychom si podle nich neměli spojovat se spoustou někdy i nezajímavé práce, ale s místem, kde nám je příjemně. A mělo by podle toho být uzpůsobené.
Klíčem je to, stanovit si, co od kuchyně a její jednotlivých oblastí chceme, a jak nám usnadní život. Od naplánování samotného uspořádání kuchyně, způsobu skladování potravin, ale i samotné přípravy jídla, stolování a následného úklidu po jídle. Co v kuchyni skutečně potřebujeme, co nám pomůže, a co naopak překáží. Autorky mají malý tip, když nemáte nikoho, s kým byste změny prodiskutovali. Příslušné místo si vyfoťte, a získáte lepší nadhled. Pak spíše uvidíte věci, které vás v reálu nenapadnou. V závěru knihy najdete i několik jednoduchých receptů, které mohou obohatit váš jídelníček a rutinu v kuchyni.
Co se týká textové části, kniha Zamilujte si svou kuchyň příjemně provází celým procesem vytváření pohodové kuchyně. Od jejího vzniku, přes vybavení a život v kuchyni jako takový. Probírá jednotlivá místa, věci, pomocníky, procesy, zkrátka vše, co by člověk v kuchyni mohl potřebovat. Ale také dává tipy a navrhuje co naopak nedělat. Popřemýšlíte o důležitosti světla, v jednotlivých částech, o rozvržení prostoru, výšce linky, o odvětrávání, ale také o zbytečném hromadění věcí a jejich třídění. Proberete se také jednotlivými typy osobností. Jste „vizuálové“, nebo „schovávači“?
Vše velmi dobře člověka provází procesem budování příjemné kuchyně a přemýšlením nad faktory, které by nás třeba ani nenapadly. Vše je krásně pohromadě a stačí začít se změnou.
Dobrá je také grafická stránka titulu, i když by jí slušel mírně větší font. Je také plná fotografií, většinou autorek v kuchyni. Prospělo by jí více fotek, které reálně ukazují, o čem autorky píší. Kniha nemůže mít takovou sílu jako mají on-line projekty autorek. Můžete si s ní ale v klidu sednout do křesla a začít plánovat, tvořit, a pak provádět změny. S tímto výborným průvodcem jdou mnohem snáz. Tipů a „podání pomocné ruky“ je v knize spousta a čtenář se nemusí bát, že v tom zůstane sám. Díky titulu se lépe zorientuje v tomto důležitém místě a zjistí, na které všechny body se zaměřit. A to pomáhá.
Nakladatel: Grada, 2022, edice Zdraví a životní styl, 184 stran
Zajímavý článek