Jak skladovat potraviny, aby vydržely co nejdéle a my nemuseli plýtvat potravinami? Co patří do lednice, co uchovat ve spíži a které jídlo nechat na kuchyňském stole?
V případě potravin je velmi důležitá manipulace a skladování. Pokud jsou podmínky nevyhovující, množí se bakterie a jídlo se znehodnotí. Pozor je třeba dávat už při nákupu. S potravinami, které je třeba chladit, je potřeba, aby co nejdříve zamířily do lednice. Důležité je také se řídit pokyny výrobce uvedenými na obale. Podívejte se po údaji k minimální trvanlivosti, případně „spotřebovat do“, u ovoce, zeleniny a silného alkoholu se uvádět nic nemusí. Před uchováváním do lednice, sklepa nebo do spíže se potraviny nemyjí, snížila by se jejich trvanlivost. Potraviny se dají uložit na suchá místa – kuchyně, spíž, chladná místa – sklep, lednice.
Kuchyně, spíž
Potraviny se dají uskladnit v suchu, kam patří kuchyňské prostory (regály, kuchyňské skříňky), větraná spíž. Tyto prostory představují teplotu místnost, zhruba do 20 °C. Co je tu možné skladovat?
Mouka
Mouku je třeba skladovat velmi opatrně. Dobré podmínky bude mít v dobře uzavíratelných nádobách. Potřebuje sucho, temno a nižší teploty. Celozrnná mouka vydrží většinou zhruba půl roku, bílá mouka až devět měsíců.
Pečivo
Chleba je nejlepší skladovat zabalený do čisté utěrky v chlebníku, případně do jiné prodyšné nádoby. V této podobě může kvalitní chléb vydržet zhruba týden. Déle vydrží kváskový chléb.
Kromě toho na suchých místech můžete skladovat kávu, čaj, cereálie, těstoviny, ořechy, semínka, suché luštěniny, ocet, olej, sůl, koření, konzervy, rajčata, paprika, lilky, cibule, česnek.
Při skladování je třeba skladovat potraviny ve vhodných nádobách (např. vakuové dózy), aby byly chráněny. Nevhodné je skladovat potraviny náchylné na přejímání pachových stop. Proto dejte kávu a čaj jinam než třeba česnek.
Sklep
Sklep může mít různou podobu. Záleží na jeho provedení. Dobrý sklep by měl být větratelný, tmavší, neměly by v něm kolísat teploty a měl by být chráněný před zvířaty (hmyz, hlodavci). Jedná se především o ideální místo pro skladování brambor, rajčat, okurek, lilků. Z ovoce to jsou jablka, citrusy, mango, ananas, papája. Teplotu okolo 15 stupňů vyžadují banány, skladujte je ve spíži nebo při pokojové teplotě. U banánů se uvolňuje ethylen, urychluje zrání, tedy pozor, které ovoce a nebo zeleninu v jeho přítomnosti necháte. Sklep nebo spíž jsou také vhodné pro skladování balených nápojů.
Lednice
Jednotlivé poličky v lednici nabízejí různou teplotu. Nejchladnějším místem je většinou první polička nad šuplíky pro zeleninu. Na tuto první poličku by mělo zamířit maso, do poličky nad tím patří uzeniny, ryby. Nejvýš pak mají místo mléčné výrobky, ale i třeba majonéza, kečup.
Zelenina, bylinky
Do lednice patří bylinky, které by měly být zkontrolovány. Je třeba odstranit tlející nebo jinak vadné části. Bylinky v bezvadném stavu se uchovávají v perforovaném mikrotenovém sáčku v přihrádce na zeleninu. Do lednice se dají dát i brambory, i když ideálním místem je spíše sklep. Potřebují sucho, tmu a chlad, teplotu ideálně do 6°C, jinak klíčí a tím se snižuje jejich doba využití. Zelené části se nekonzumují. Do spodní přihrádky lednice patří také kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel – mají rády relativně vyšší vlhkost vzduchu a chlad. Natě oddělte, protože berou zelenině vlhkost, ale nechte je uskladněné pro využití do salátu.
Ovoce
Pro jablka je ideálním místem ke dlouhodobému skladování sklep (v bedýnkách), případně spodní přihrádka lednice. V lednici je oddělte od ostatních druhů ovoce a zeleniny, protože uvolňovaný ethylen urychluje zrání.
Houby
Houby je potřeba vložit do prodyšné nádoby, ideálně v jedné vrstvě (teplota 0-6 °C). Nesmí být zapařené, nemyjí se. V lednici vydrží maximálně pět dnů.
Vejce
Vejce vydrží dlouho v chladu. Je důležité, aby teplota nekolísala. Vyhovuje 5-8 °C, dejte je tedy do horního patra, případně do dvířek. Nikdy je neomývejte, jakoukoliv manipulací narušujete ochranný film. Vejce je třeba spotřebovat do 28 dnů od snesení.
Mléčné výrobky
Jogurt, mléko a další podobné potraviny se skladují v horních poličkách, tedy při teplotě 2-8 °C. O kvalitě většinou vypovídá nenafouknuté víčko, případně povrch bez plísně.
Tvrdé sýry se skladují v lednici ve voskovaném papíru (fólii ze sýru sundejte) nebo pod poklopem. Tvrdší typy vydrží déle.
Čerstvé mléko skladujte v lednici při teplotě od 2 do 8°C, takto může vydržet až 30 dní. Mléko s hrudkami chutná nahořkle a zapáchá, je zkažené.
Maso a uzeniny
Čerstvé maso potřebuje být uchováváno v lednici při teplotě ideálně do 4 °C, u ryb a mletého masa okolo 0- 2 °C, ideálně v původním obalu nebo v uzavřené nádobě. Tím se zamezí kontaminaci s jinými potravinami. Čerstvé uzeniny je třeba skladovat v lednici (teplota do 5 °C), dobře zabalené. Jestliže není na obalu jiná informace, je třeba spotřebovat uzeniny do jednoho až dvou dnů po otevření nebo nákupu. Že je s potravinou něco špatně, značí nazelenalá barva a také lepkavý povrch.
Zdroj: zachranjidlo.cz